Bude sa konať na Sväteho Jána a zároveň to bude festival starodávnych jedál...
Bude sa podávať najpravejší Abovský gulaš s mäsom z mangalice, bude kapún na víne a daľšie starodávne jedlá, ale furt mi tam chýba ten algoritmus v akom poradí to podávať...
Možno máte s tým vlastné skúsenosti a viete poradiť.
ďakujem sb
P.s. chodia mi návrhy z rodiných receptárov, žiaľ niektoré suroviny u nás v Tescu nemajú...napr. pre recepty od Z.S.:
KAMZÍK NA DIVOKO
Kamzíka očistíme zvonka aj zvnútra, rozkrájame, nasolíme, dáme do hlbokej kameninovej nádoby, zalejeme horúcim octom, pridáme nakrájané citróny, cibuľu, bobkový list, čierne korenie, semená jedle. Na vrch dáme dosku, zaťažíme a na studenom mieste necháme niekoľko dní odležať. Potom vyberieme stehná, prešpikujeme slaninou, dáme do pekáča, zalejeme masťou, červeným vínom a smotanou, pridáme nakrájanú cibuľu, bobkový list, čierne korenie a upečieme do mäkka, pričom mäso polievame šťavou, ak sa minie, pridáme víno a smotanu. Upečené mäso dáme na misu. Šťavu zahustíme múkou a varíme, potom cez sitko prelejeme na mäso a podávame.
VRABEC NA RAŽNI
Vrabca očistíme, vyberieme vnútornosti, dobre umyjeme zvonka aj zvnútra. Na ražeň striedavo napichujeme vrabca, slaninu, žemľu. Opekáme na prudkom ohni, polievame šťavou. Upečené vrabce dáme do stredu taniera, obložíme do venca striedavo slaninou a žemľou a podávame.
VYPRÁŽANÉ ŽABIE STEHIENKA
Žaby sú najlepšie na jeseň a najhoršie na jar. Očistené žabie stehná vložíme do nádoby, osolíme, zalejeme olejom, pridáme citrónovú šťavu, cibuľu, zelený petržlen a necháme hodinu odležať. Potom ich vyberieme, necháme oschnúť, zaprášime múkou, natrieme vajíčkom, poobraciame v strúhanke a vyprážame v horúcej masti do zlatohneda. Uložíme na misu, obložíme zeleným petržlenom a plátkami citrónu a podávame.
MEDVEĎ - PEČENÉ TLAPY
Najlepšie je mäso z mladého medveďa. Medvedie tlapy dôkladne umyjeme, dáme do hrnca, osolíme a v mäsovom vývare varíme 2 hodiny. Uvarené natrieme vajíčkom alebo roztopeným maslom, posypeme strúhankou, uložíme na rošt a opekáme do zlatohneda. Upečené položíme na misu, obložíme plátkami citrónu a opečeným zeleným petržlenom a podávame.